Läckra bakelser, krispiga kakor och underbara upplevelser

Läckra bakelser, krispiga kakor och underbara upplevelser

Extra goda ingredienser skapade ur gamla traditionella recept!
Här kan du ta del av lena och fylliga vaniljkrämer, god choklad mousse och frasiga flarn eller smuldegsbottnar som ger en fantastisk smakupplevelse i gommen – och vad är hemligheten bakom detta?
Våra klassiska recept!
Välkommen in och smaka!

Sverige är ett bageriland med lång tradition

Det finns en lång ”fika-tradition” i Sverige, och på landsbygden har äldre generationer alltid bjudit på sju sorters kakor. Det har funnits bagerier som använder riktiga, fina råvaror och det finns fortfarande flera riktigt gamla konditorier och bagerier, några över hundra år gamla. Det troligtvis allra äldsta bageriet som fortfarande finns i sin originalform ligger mitt i Gamla Stan i Stockholm och heter Sundbergs konditori. Det grundades år 1785 av Gustav Adolf Sundberg som var konditor.
Flera konditorier uppstod i slutet av 1700-talet, men det var runt 1900 som det verkligen tog fart. Från början var det rika köpmän och välbeställda personer som gick på caféerna och konditoriet, eller som beställde bakverk från bageriet.

Idag är det svenskars favoritsysselsättning att sitta inne på ett café med något gott medan ovädret härjar utanför. Speciellt under den mörka tiden vill man sitta inomhus med tända ljus, något varmt att dricka, en god smörgås eller en kaka.

Godsaker med klassisk känsla

Vi vill påstå att samma klassiska och genuina känsla som vilar över Sundbergs konditori också vilar över vårt café. Det är underbart att verka i en svensk småstad och kunna erbjuda så många godsaker. Dessa gamla, klassiska recept och ingredienser är spännande och mycket smakrika. Vi brukar säga att detta är äkta vara.

Kanelbullen är en klassiker som är ett viktigt inslag på vårt café. Vi har vår egen fylliga kanelbulle som smälter i munnen och som passar perfekt till en kopp kaffe. Det är svårt att tänka sig ett fikabord utan kanelbullar, och bullen har förekommit sedan 1920-talet men blev vanlig på 1950-talet. Vi bakar vår läckra kanelbulle av vetedeg som vi fyller med lite smör med en aning socker och kanel. Vi rullar den för hand på klassiskt vis och skär sedan ut kanelsnäckorna. För att få den gyllenbruna färgen penslar vi förstås med ägg och några korn pärlsocker på toppen. Ingredienserna är ofta snarlika för de som bakar kanelbullar, men hur man gräddar bullen har också betydelse för hur mör den blir. Vi tycker att bullen ska smälta på tungan med bara en aning tuggmotstånd. Det är mycket gott!

Om du vill ha något riktigt sött och krämigt kan vi rekommendera den klassiska princesstårtan. Tänk dig att sitta med en sådan tårtbit och en kopp kaffe och ett tänt ljus medan kylan tränger på utanför – det är himmelskt, speciellt som smaken är speciell. Vi serverar en riktig, klassisk princesstårta med grön, söt och god marsipan som vilar som ett täcke över hela tårtan. Ibland kan du hitta en liten sträng sylt i tårtan som adderar till den traditionella grädden och den mjuka, goda tårtbotten. Vi ser till att hålla tårtbottnarna lite fuktiga eftersom detta framhäver en helt underbar smak.
Vill du skräddarsy din tårta? Fråga oss gärna.

Förr i tiden bakades något som kallades för mockarutor som var en slags mjuk chokladkaka. Dessa bakades som en hel stor kaka på en bakplåt där sedan toppen glaserades och pryddes med kokosflingor. Man avslutade med att skära upp alltihopa i fyrkantiga rutor. Många svenska familjer har en historia med mockarutan som går tillbaka till slutet av 1800-talet. Idag har detta bakverk många namn och varianter och är fortfarande populärt att ha med på det svenska fikabordet. Ett vanligt namn är kärleksmums. Är du nyfiken på hur vi bakar denna kaka? Kom in och prova, den är mjuk och god.

Kakor och matiga inslag

Sju sorters kakor? Vi tycker om att servera kakor och bakar spröda, frasiga och mjukare kakor. Vad tycker du om? Våra fina råvaror skiner igenom och vi märker att detta ger de fylliga smakerna som gör att man bara vill ha mer.
Har du exempelvis provat våra vaniljdrömmar? Det är en riktig dröm som doftar lite lätt vanilj och som smakar sprött och lite sött i munnen. Den ingår i det svenska klassiska konceptet sju sorters kakor och naturligtvis vill vi servera denna. Hemligheten i det klassiska receptet ät hjorthornssaltet som ger kakan luftbubblor och sin smuliga och spröda karaktär. När man lägger den mot tungan krasas den sönder och avger en fantastisk smak.

En annan riktigt läcker kaka är bondkakan. Den kan man närapå äta som godis, det går inet att sluta eftersom smaken är så knaprigt god och gedigen med sin lite hårdare yta och grovhackade mandel. Vi använder också förstås äkta smör och det som gör smaken speciell är sirap och bikarbonat. En äkta bondkaka, såsom den var förr i tiden, smakar lite grann av kola. Det finns ingen annan kaka som smakar som en bondkaka, och faran är som sagt att man aldrig slutar äta!

Vi serverar gott och nötigt kaffe

Kaffet är alltid viktigt. Ett riktigt café ska dofta nybryggt kaffe och ha den där speciella atmosfären. Hos oss får du ditt kaffe bryggt med omsorg. Vi brygger ofta mörkt som ger lite mer chokladig och nötig smak till skillnad från det ljusrostade kaffet som är mera fruktigt. Att kaffet håller hög kvalitet är naturligtvis viktigt så att det matchar våra goda smörgåsar och bakverk. Vi vill också att du ska komma hit för en stunds välbefinnande. Om du inte dricker kaffe finns det förstås också te att tillgå.

Det är svårt att lyfta fram ett urval av våra klassiska recept eftersom vi har flera och alla är lika goda eftersom vi bakar dem med omsorg och de allra finaste råvarorna. Du kan också få mycket goda smörgåsar hos oss. Titta in och ta del av våra goda bakverk, tillverkade för hand och efter gedigna traditionella recept. Du är varmt välkommen!

Lämna ett svar